Luč na koncu predora

Ta zapis je neposredni odziv na videoposnetek MinutePhysicsa. Raziskovalci so se analize širjenja koronavirusa lotili nekoliko drugače. Ni jih zanimal običajen eksponentno rastoč prikaz širjenja bolezni, ampak zaznani odkloni od eksponentne rasti. Takšni rezultati lahko človeku jasno pokažejo, ali ukrepi socialnega distanciranja in samoizolacije dejansko delujejo, ali jih je potrebno zaostriti. Rezultati za Slovenijo izgledajo zelo obetavno, sploh v primerjavi z našimi sosedi in državami, ki naj bi bile zgled pri zajezitvi bolezni.

Slovenija je očitno uspela relativno hitro zaustaviti nebrzdano lomastenje koronavirusa. Dobrih novic s tem še ni konec. Analiza MinutePhysics operira s tedenskimi povprečji. Morebitni odkloni od eksponentne rasti zato bolj verjetno kažejo dejanski napredek na terenu. Z drugimi besedami ‒ dosedanji ukrepi kažejo prve pozitivne rezultate. Podatki temeljijo na uradno zaznanih primerih, ki so tesno povezani s številom testiranih oseb, kjer Slovenija trenutno sodi v sam svetovni vrh. 

Število opravljenih testiranj na milijon prebivalcev

Vir: Epidemija.si, nacionalna poročila držav, Statista.com

Koronavirus je abstrakten sovražnik: je neviden, praviloma ga zaznamo prepozno, hkrati pa je na skrivaj lahko prisoten v vseh porah našega življenja. Je idealni kolektivni sovražnik. A po dvotedenski karanteni je vse manj podobna demokratični, kohezivni in urejeni družbi. Zakaj? Ljudje smo v trenutnem stanju vsesplošne panike pričeli tekmovati v tem, kdo bo širjenje virusne okužbe prikazal bolj katastrofično. Vsak ima seveda svoje motive. Običajni ljudje so po večtedenskem preštevanju okuženih pričakovano tesnobni in iščejo logično pojasnilo za svoje strahove. Od odgovornih tudi terjajo takojšnje rešitve. 

Mediji vestno štejejo vsako novo okužbo in producirajo eksponentno rastoče grafike širitve koronavirusa , ki  jih dopolnjujejo z nadaljnjim strašenjem. Kliki in (televizijski) ogledi namreč tudi v karanteni prinašajo oglaševalske prihodke ali vsaj utrjujejo spletno prezenco (Facebook). Nekateri poročevalci gredo celo tako daleč, da so si pripravljeni kratkomalo izmišljevati dejstva na terenu, kar na srečo izpodbijajo številni posneti odzivi. Tout le monde est fou.

Politika ima seveda interes, da javnosti in medijem prikazuje, kako ukrepa. In ker je poudarek na predstavi vse večji, prizori politične igre postajajo vse brutalnejši. Najnovejši predlog t.i. #koronapakta denimo predvideva “prostovoljno soglasje” za sledenje mobilnim telefonom, policija naj bi postavljala posebne pregledovalne (checkpoint) točke, na mizi so tudi policijska pooblastila vojski. Kot neposredno posledico zgoraj opisanega poročanja medijev smo dobili prepoved premikanja med občinami. Ti ukrepi niso odraz preračunljive vlade, ampak neumnega ljudstva, ki ob vsesplošnem histeriziranju podpisuje novo družbeno pogodbo s hudičem.

Umirimo konje!

Navidezna eksponentna rast okuženih nedvomno daje občutek, da smo v brezizhodnem položaju. Koronavirus zato ponuja plodna tla za vznik vsesplošne histerije, ki gre na roko predvsem vse bolj represivnim politikam. Zamotenost ljudstva in medijev z virusom omogoča sprejem ukrepov, ki bi bili do še pred nekaj tedni nezaslišani za ta del sveta. V senci vse seveda dogajajo različne umazane zakulisne igrice,  sklepajo sporni posli, ki bo došele postopoma pokazali svoje polne razsežnosti, morebitne kazenske epiloge pa dobili šele ČEZ nekaj let, morda celo desetletij.  

Bodimo torej odgovorni, upoštevajmo nasvete zdravstvene stroke. Predvsem ni potrebe po paniki in histeriji. Simulacije kažejo, da že z dvigom osebne higijene dosežemo podoben efekt, kot socialnim distanciranjem in izolacijo. Uradne statistike prav tako kažejo prve žarke upanja. Kmalu se bomo vsi morali vrniti nazaj v ustaljene tirnice življenja, zgolj od nas pa je odvisno, ali se bomo po koncu koronavirusa prebudili v letu 2020, 1990, 1984, ali nemara 1941. 

Srečno!

Leave a Comment

sl_SISlovenian