Končno napoved statistične raziskave koronavirusa!

Svetovalna skupina Ministrstva za zdravje, ki se ukvarja z zajezitvijo koronavirusa, je dober mesec dni po prvem potrjenem primeru napovedala izvedbo poglobljene statistične analize razširjenosti virusa med slovenskim prebivalstvom. Analizirali bodo reprezentativni vzorec več kot 1000 prebivalcev, ki ga bodo pripravili strokovnjaki Statističnega urada RS in Fakultete za družbene vede. Testiranje na terenu pa zaupano Inštitutu za mikrobiologijo, v sodelovanju z nekaterimi fakultetami in Infekcijsko kliniko UKC-ja Ljubljana.

Najpomembnejši doprinos raziskave bo zagotovo razkritje dejanskega obsega virusa. V naši populaciji so namreč ljudje, ki okužbo prebolevajo med samoizolacijo.. Zato se pojavljajo številne špekulacije o 5-krat, 10-krat, celo 100-krat večjem številu okuženih, kot kažejo uradne statistike. Rezultati statistične analize bodo prekinili špekulacije in predstavili natančne podatke o poteku koronavirusa.

Vendar ima raziskava tudi pomanjkljivosti. Pred začetkom denimo potrebuje odobritev nacionalne medicinsko-etične komisije. Vzorčenje bo tako opravljeno pozneje, zato zaradi že dlje časa veljavnih ukrepov socialnega distanciranja najverjetneje ne bo prikazalo dejanske slike obsega virusa, saj so ga mnogi v tem času že preboleli. Problematično je tudi prekomerno osredotočanje na znake virusa pri ljudeh. Spremljanje širitve virusa med populacijo je seveda pomembno, a za uspešnejše soočenje z njim bi v tem trenutku veliko bolj potrebovali redno testiranje prostorov, kjer se še vedno srečuje večje število ljudi (trgovine, domovi za ostarele). Raziskovalci tudi niso najbolj jasno napovedali, ali bo raziskava vzorčila večkrat, ali zgolj enkrat, oziroma bo spremljala dolgoročne trende širitve koronavirusa.

Vseslovenska statistična analiza koronavirusa je vsekakor korak v pravo smer, a prihaja prepozno. Pomembno bo tudi bdeti nad metodologijo in konsistentnostjo vzorčenja, ki lahko hitro postane nevarno orodje v rokah politike. Navidezno znanstvena utemeljitev zmotnih in ideološko motiviranih predstav o (ne)učinkovitosti ukrepov omejevanja koronavirusa lahko ob naslednji epidemiji ogrozi marsikakšno življenje. 

Leave a Comment